Reglering av internet

I Tyskland har ett lagförslag lagts om att kommersiella indexerar-tjänster av nyheter (ex. Google News) ska genom lag betala för de nyhetslänkar den samlar in. Det ska ske genom att de tvingas licensiera nyhetsinnehållet från de sidor tjänsten indexerar ifrån. Det ska som sagt gälla kommersiella tjänster, ex vis reklamfinansierade.

Det första generalfelet är att exemplet Google News inte har någon reklam på sidan vilket fäller att det skulle vara en kommersiell tjänst. Förespråkarna menar då att "ja men det är ju en del i Google". Precis som det står i SvDs artikel så kan man ju undra hur bloggar med reklam på som länkar till nyheter ska klassas som kommersiell och därför enligt lag inte får göra det utan licens.

Jag kan inte ens förstå hur korkat detta lagförslag är. Det är som den idiotiska lagen om avgift för "disco" musik som musikerförbundet ville ha för att rädda dansbanden på 70-talet. Tror ni mig inte? :) Kolla denna länk

Man tappar andan hur dom anser att dansbanden "förlorar" sina jobb och är offer för discomusiken, snyft, snyft på dom då. Anpassa er eller dö, så fungerar det i en marknadsekonomi.

Så säger jag till nyhetssidorna som "förlorar" på Ex vis Google News. Deras retorik är att om vi inte kan fortsätta med vår antika affärsmodell så lagstiftar vi bort konkurrensen.

EU ska inte reglera internet. De ska inte kunna stänga av användare från internet. De ska inte registrera vilka som står bakom fria åsikter på internet.

Lyckas dom har vi förlorat vår röst i det största demokratiska projekt sedan den moderna civilisationens vagga.

Mer om nätneutralitet

IDG skriver idag om att FCC har antagit några stycken riktlinjer om en nätneutralitetslag i USA som ska ut på remiss. Enligt den här länken till FCCs dokument är det sex st riktlinjer som beskriver att en ISP inte får hindra en användare av deras nät att använda specifika lagliga protokoll eller applikationer, eller att komma åt andra lagliga tjänster.


Under the draft proposed rules, subject to reasonable network management, a provider of
broadband Internet access service:

1. would not be allowed to prevent any of its users from sending or receiving the lawful content of the user’s choice over the Internet

2. would not be allowed to prevent any of its users from running the lawful applications or using the lawful services of the user’s choice

3. would not be allowed to prevent any of its users from connecting to and using on its network the user’s choice of lawful devices that do not harm the network

4. would not be allowed to deprive any of its users of the user’s entitlement to competition among network providers, application providers, service providers, and content providers

5. would be required to treat lawful content, applications, and services in anondiscriminatory manner and

6. would be required to disclose such information concerning network management and other practices as is reasonably required for users and content, application, and service providers to enjoy the protections specified in
this rulemaking.


Det här är ett bra steg i rätt riktining men det gäller bara lagliga tjänster och lagligt innehåll. Lite längre ner i rapporten kan man läsa:

"The draft rules make clear that providers would also be permitted to address harmful traffic and traffic unwanted by users, such as spam, and prevent both the transfer of unlawful content, such as child pornography, and the unlawful transfer of content, such as a transfer that would infringe copyright"

De sex reglerna gäller alltså inte om ISPn misstänker att trafik innehåller upphovsrättskyddat material. Och hur ska en ISP kunna veta det, jo genom att inspektera paketen, alltså övervaka trafiken. Det kan i princip betyda att om en ISP anser att bit-torrent-protokollet är ett protokoll som kränker upphovsrättslagen så kan dom nedprioritera eller strypa den trafiken.

För att kunna skapa ett riktigt fritt internet borde den här typen "deep packet inspection" vara förbjuden och ISPerna borde endast leverera infrastrukturen, inte kontrollera vad som skickas i linorna. Står det en spam-burk någonstans och spyr ut virus, trojaner och mail så får ISPn såklart kontrollera varifrån datat kommer och på sin höjd flagga en viss IP-adress som "farlig". Så får polisen eller någon annan myndighet ta tag i den frågan och beordra ISPn att rapportera innehållet i datat eller övervaka IP-adressen på egen hand. ISPerna ska själva inte få övervaka innehållet i datatrafik.

Acta och integritet

ACTA-avtalet är ett samlingsavtal för att bekämpa piratkopior både fysiska piratkopior och intellektuell egendom. När det gäller den kommersiella piratkopieringen av fysiska varor så tycker jag att det är bra att det kan bekämpas med kraftfulla medel. Det kan vara direkt livsfarligt med fysiska piratkopior ex. mediciner. Men att försöka bekämpa piratkopierandet av intellektuell egedomen är bara kontraproduktivt (En stark upphovsrätt och starka medel mot piratkopiering hindrar skapandet av ny kultur) och integritetskränkande.

Det största problemet med ACTA är att det är hemlighetsmakeri av stora mått. Storbolagen har nästlat sig in i lagstiftningen på ett mycket obehagligt sätt. Det kan liknas vid korruption.

Som jag skrivit tidigare så börjar PPs hjärtefrågor mer och mer att komma på den politiska agendan. Det beror inte bara på IPRED och FRA och andra hemska förkortningar utan det är ett skifte i hur debatten förs om integriteten. Detta inlägget trodde jag först var skrivet av en representant för Piratpartiet men så var inte fallet. Det är uppmuntrande och glädjande att fler börjar reagera mot övervakningssamhället.

Nät-neutralitet, och lite annat

Igår postades en nyhet om nät-neutralitet på IDG som tillsammans med en äldre på samma site aktualiserar problemet/möjligheterna med nät-neutralitet.

Den ena handlar om hur Apple tvingats ta bort ytterliggare en applikation för strömmande tv som AT-T inte gillade. Inte speciellt neutralt. Den andra om hur de stora telekombolagen gemensamt skrivit ett brev till amerikanska FCC om farorna med en nät-neutralitets-lag. Inte speciellt neutral-vänligt.

Det är en konsuments rättighet att kunna ansluta sig till ett neutralt och öppet nät där ingen diskrimineras, varken människa eller protokoll :) Men om det ska ske via lagstiftning eller via andra former kan diskuteras. Jag vet att en lag om nät-neutralitet kan påverka såna självklara saker som Quality-of-Service för t.ex. telefoni, eftersom inget protokoll eller ingen applikation får favoriseras i nätet. Det skulle i vissa fall kunna leda till sämre kvalité på IP-telefonin i en del nät.

Men jag kan se att hotet mot en splittring av internet är ett MYCKET större hot än en något potentiellt sämre ip-telefoni-kvalité. Syftet med bolagens agerande är naturligtvis att tjäna mer pengar och att låsa in konsumenter i nät dom gjort sig beroende av. (Inte helt olikt cigarettbolagens agerande under efterkrigstiden.)

Faktum är att ingen annan infrastruktur favoriserar en enskild part framför en annan, med några få undantag t.ex. miljöbilar som får lägre trängselavgift än vanliga bilar i tullarna Stockholm och Teracom som har monopol på de digitala tv-sändningarna. Tänk om Banverket skulle få välja vilken tågtillverkares tåg som ska få prioritet framför andra på deras banor. Eller om telebolagen kunde stänga av hemtelefoner för att de var av "fel" märke. Det skulle skapa enorma reaktioner.

Men det är som vanligt när det gäller internet. Det anses vara en "inte-lika-viktig-som-andra"-infrastruktur eller en hobby som man lika gärna kan avstå från att använda. Här följer några "in your face"-kommentarer från såna som inte använder infrastrukturen internet varje dag:

"Men om du inte gillar kontroll och övervakning på internet, gå ner på puben om du vill träffa människor."

"Det är väl inte socialt att sitta framför den där skärmen hela dagen"

"Tycker du att det är rätt att gå in i en affär å stjäla mat?????"

"Internet?? Tvåvägskommunikation?? Vad är det för skräp, nej envägskommunikation i form av nyheter på tv och morgontidningen ska det vara"

"Möta andra kulturer med ett musklick?? Nej då håller jag mig hellre till det sedvanliga skvallret på byn"

Tack för mig

Super Play R.I.P

Fick precis veta att Super Play läggs ner i och med det sista numret 23 oktober. Jag har inte varit så aktiv på superplay.se det senaste året så jag hade ingen koll på det. Jag har även haft en del strul med leveransen av tidningen den senaste tiden och när jag nu skulle anmäla att jag inte fått ett par nummer så fanns inte längre Super Play med på kundsevice.net, det var då jag började ana oråd och surfade in på superplay.se.

Mycket tråkigt måste jag säga. Jag har läst Super Play sedan Final Fantasy VII kom ut 1997 så det är ett tag. Årlig prenumerant sedan ca fyra-fem år tillbaka. Det är en del av min barndom som nu dör :S

Jag antar att jag ska irra mig iväg å landa hos tidningen Level som har en stor del av den gamla redaktionen som skribenter.

Jag har haft många fina stunder med SP och har även en publicerad insändare som handlar om det jag gillar mest i spelform: Final Fantasy. Kommer inte ihåg exakt men var omkring 2001 efter Final Fantasy X släppts vad jag kan minnas.

Super Play. Du är en del av min uppväxt och jag ska aldrig glömma dig. Det är en sorgens dag för mig.

R.I.P

Verkligheten är partiskt vänster

Två moderata politiker går idag till angrepp mot SVT på Aftonbladet. De anser att SVT är vänstervridna och ställer Alliansen i sämre dager än de rödgröna.

Det påminner lite om när Stephen Colbert talade inför den dåvarande president Bush på någon tillställning där han sa att verkligheten var liberalt partisk ca 3 min in i detta klipp.

Kan ju även liknas med Silvio Berlusconis konstanta angrepp på både media, journalister och rättsvässendet att vara vänstervridna. I hans värld och ur hans synvinkel så ja kanske, men i verkligheten så nej, herregud nej.

Det är bara löjligt att komma med såna anklagelser då deras uppfattning om verkligheten inte verkar vara särskilt "verklig". Det kanske vore en idé att göra som i rättsväsendet där inga domare ska vara "över" dom andra, utan ha vanliga yrken vid sidan om. Att skapa en ny tids politiker som inte är heltidspolitiker, som kan behålla sin kontakt med verkligheten på ett bättre sätt än nu. Men det kan ju vara svårt för vissa som är födda med silversked i munnen.

Räcker det inte med att dagspressen till stor del är högervriden, iaf på ledarplats?

Hon låstes in och våldtogs i 4 dygn

I fyra dygn hölls den 22-åriga småbarnsmamman inspärrad av två män.

Hon misshandlades och våldtogs.

– Grannar som hörde hennes skrik larmade oss, säger polisbefälet Thorsten Persson.

 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5884852.ab


RSS 2.0