Mer om upphovsrätt

Jag har tidigare skrivit om hur en stark upphovsrätt hindrar nytt kulturskapande och hittade av en slump ett bra klipp på youtube om detta.

Klippet i fråga börjar som en förklaring av "the amen break" och dess inverkan på den musik som finns idag. The amen break är ett 6 sekunder långt trumsolo i mitten av en gammal Soul-dänga från 60-talet, Amen brother av The Winstons.  Då var det ingen som lade särskilt stor uppmärksamhet på "The amen break". 20 år senare hade en hel subkultur skapats med breaket som grund. På 80 och 90 talet började sampling bli populärt och bland de första samplingarna var "the amen break". En stor del av Hip Hop och all Drum and Bass/Jungle grundar sig på "the amen break". Naturligtvis var användandet av breaket i juridisk mening olagligt, men varken upphovsmännen (The Winstons) eller dess företrädare (skivbolaget) jagade efter de som använde breaket. Nu tillhör breaket "the public domain" och anses vara så spritt att det är omöjligt för upphovsmännen att hävda sin ekonomiska rätt till användandet av breaket om dom skulle vilja det. Klippet tar upp den här frågan också.

Allt som skapas är direkt eller indirekt baserat på det som skapats innan. Det gäller både musik, film, skrift, forskning och annat. Därför är en stark upphovsrätt kontraproduktiv för skapande. Det skadar utvecklingen, hindrar konkurrens och vidhåller existerande affärsmodeller endast till gagn för oligopol-företag och dess jurister.

Klippet:

Video explains the world's most important 6-sec drum loopKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0