Finkultur!

Kungliga Filharmonikerna i Stockholm banar väg för att inkludera TV-spel i "finkulturen". Det var väl bara en tidsfråga innan dator- och tv-spel skulle bli en del av finkulturen. Konserthuset har genom t.ex. PLAY! och A Distant World verkligen tagit till sig intresset för spelmusik som finns i Sverige. Precis som många andra kulturfenomen så tar det en viss tid innan det lämnar det "endast kommersiella" eller "farligt för ungdomar-facket".

Ett första stadie är väl att något kan vara kult och att man kan nämna ordet nostalgi i samma mening. Det som kallades för videovåld på 80-talet är nu klassiska kultfilmer som Fredagen den 13e, Halloween, Hellraiser osv. Det som kallades för bortkastad tid och anklagades för dödsskutningar på amerikanska skolor är nu FPS-klassikern Counter Strike. 

Det är inte bara Super Mario, Final Fantasy, Zelda, (valfri Commodore-titel) osv utan även deras musik som bidragit till att spel nu (eller inom en snar framtid) klassas som finkultur.

Lite namedropping av betydelsefulla kompositörer (hopplöst ofullständig såklart):

Nobuo Uematsu
Ben Daglish
Rob Hubbard
Koji Kondo
Yasunori Mitsuda
I viss mån Harry Gregson-Williams för att ha inkluderat spel i filmmusik-genren genom bidraget till Metal Gear Solid 2.

Gamla datorspelkompositörer är jag hopplöst dålig på: Vilka betydelsefulla män (och kvinnor) finns där? Namedroppa!

Kommentarer
Postat av: AMD

Du har glömt Tsuyoshi Sekito, Hitoshi Sakimoto, Masaharu Iwata, Yoko Shimomura och Junya Nakano.Min personliga favorit har du dock redan tagit med - Yasunori Mitsuda ;)

2009-08-06 @ 13:38:18
URL: http://www.amdforum.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0